De beste manieren om schaduw op je terras te krijgen

De zomer is weer in volle gang en dat betekent dat het tijd is om te genieten van het buitenleven. Maar de zon kan soms te heet worden, vooral op je terras. Het hebben van schaduw op je terras is dan ook essentieel om optimaal van je buitenruimte te kunnen genieten. In dit artikel gaan we je de beste manieren geven om schaduw op je terras te krijgen, zodat je deze zomer kunt ontspannen en genieten zonder je zorgen te maken over de zon.

Zonwering

Een van de meest populaire manieren om schaduw op je terras te krijgen is door middel van een de juiste zonwering. Zonwering biedt niet alleen schaduw, maar het is ook een stijlvolle toevoeging aan je huis. Er zijn verschillende soorten zonneschermen beschikbaar, zoals een uitvalscherm, een knikarmscherm en een markies. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten zonneschermen:

Uitvalscherm

Een uitvalscherm is een zonnescherm dat direct aan de gevel van je huis wordt gemonteerd en uitklapt. Dit type zonnescherm is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en biedt een goede bescherming tegen de zon.

Knikarmscherm

Een knikarmscherm is een zonnescherm dat horizontaal uitklapt. Dit type zonnescherm is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en biedt meer ruimte onder het scherm dan een uitvalscherm.

Markies

Een markies is een zonnescherm dat boven het raam hangt en naar beneden klapt. Dit type zonnescherm is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en biedt een goede bescherming tegen de zon en zorgt er ook voor dat er geen zonlicht direct het raam binnenkomt.

Terrasoverkapping

Een andere manier om schaduw op je terras te krijgen is door middel van een terrasoverkapping. Een terrasoverkapping is een constructie van houten balken of latten die boven het terras wordt geplaatst. Hiermee creëer je niet alleen schaduw, maar het zorgt ook voor een gezellige en knusse sfeer op je terras. Je kunt ervoor kiezen om de overkapping te laten begroeien met klimplanten, waardoor je een groene en natuurlijke uitstraling krijgt. Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen beschikbaar, zoals een open terrasoverkappingen en een gesloten terrasoverkappingen .

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een flexibel doek dat je boven je terras kunt spannen. Het is een goedkope en eenvoudige oplossing om schaduw op je terras te krijgen. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en vormen, waardoor je altijd wel een doek kunt vinden dat bij je smaak en terras past.

Bomen

Bomen zijn natuurlijke schaduwgevers en een goede manier om schaduw op je terras te krijgen. Het planten van bomen op je terras heeft niet alleen een verkoelend effect, maar het zorgt ook voor een groene en rustgevende omgeving. Er zijn verschillende soorten bomen die geschikt zijn om schaduw te geven, zoals de esdoorn, linde en kastanjeboom.

Veel gestelde vragen

Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een knikarmscherm of terrasoverkapping?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een knikarmscherm of terrasoverkapping. Echter, het kan zijn dat je wel een vergunning nodig hebt als je in een monumentaal pand woont of als je woont in een gebied waar specifieke regels gelden voor het plaatsen van zonneschermen en pergola's. Het is daarom altijd verstandig om bij je gemeente na te vragen wat de regels zijn.

 

Hoeveel kost een pergola?

De kosten van een pergola zijn afhankelijk van het materiaal en de afmetingen. Een eenvoudige pergola van hout kost gemiddeld tussen de €500 en €1500, terwijl een aluminium pergola al snel tussen de €1000 en €5000 kan kosten. Het is altijd verstandig om bij meerdere aanbieders offertes op te vragen en deze te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste prijs betaalt.

Schaduw op je terras is essentieel om optimaal van je buitenruimte te kunnen genieten tijdens de zomermaanden. Er zijn verschillende manieren om schaduw op je terras te krijgen, zoals een zonnescherm, pergola, schaduwdoek of bomen. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om goed na te denken over wat het beste bij jou en je terras past. Met de beste manieren om schaduw op je terras te krijgen, kun je deze zomer heerlijk ontspannen en genieten van het buitenleven zonder je zorgen te maken over de zon.

Hoe zorg ik dat mijn zonwering lang meegaat?
Als u met zorg zonwering heeft aangeschaft wilt u uiteraard dat deze zo lang mogelijk meegaat. Goede en passende zonwering betekent een flinke aanschaf, die...
lees verder >
De 6 populairste zonweringtypes van 2022
We hebben de afgelopen jaren warme zomers gehad. Veel mensen hebben ervoor gekozen om zonwering te nemen en te laten installeren of zelf monteren. Daarmee...
lees verder >
Stoffen lamellen of kunststof lamellen?
Er is een tijd geweest dat lamellen een suf karakter hadden. Maar de lamelgordijnen zijn terug van weg geweest. Ze zijn nu hip en modern....
lees verder >

Een blog over alles wat te maken heeft met zonwering, informatief en vakkundig.