Rolluiken schoonmaken

Rolluiken kunnen in de loop der jaren behoorlijk vies worden. Zeker als u ze niet regelmatig reinigt. Dat is natuurlijk zonde, want u wilt zo lang mogelijk plezier hebben van uw rolluiken. Als u thuis rolluiken heeft en ze goed wilt schoonmaken en onderhouden dan kunt u dit artikel lezen.

Zelf rolluiken schoonmaken

Omdat rolluiken buitenzonwering is en dus aan de buitenkant van uw huis is bevestigd, is het logisch dat ze sneller vies worden dan binnenzonwering. Gelukkig zijn rolluiken gemaakt van robuust en makkelijk te onderhouden materiaal. Toch is het nodig om ze met enige regelmaat te onderhouden. Als u dat niet doet loopt u de kans dat ze een vieze laag aanslag op zich krijgen. Die is moelijker weg te krijgen dan wanneer u de rolluiken jaarlijks, of nog liever, halfjaarlijks even reinigt.

De tips voor reiniging;

  • Maak twee maal per jaar uw rolluik schoon met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel zoals een afwasmiddel
  • Gebruikt in geen geval agressieve schoonmaakproducten, deze kunnen uw rolluik beschadigen
  • Na het schoonmaken kunt u uw rolluik optioneel in de wax zetten. Deze wax vormt een beschermlaag tegen vuil, zodat het niet op uw rolluik in kan werken.

Onderhoud van rolluiken

Naast het schoonmaken van de rolluiken, is het ook aan te raden andere delen van uw rolluik te onderhouden. Door het goed reinigen en onderhouden van de andere onderdelen, zoals de geleidingsprofielen en de rubbers, zorgt u ervoor dat de levensduur van uw rolluiken wordt verlengd.

  • Maak twee maal per jaar de geleidingsprofielen en rubbers goed schoon voor een geruisloze werking
  • Na het schoonmaken kunt u wat droogsmeermiddel zoals teflonspray op de rubbers spuiten
  • Let op: gebruik absoluut geen vette smeermiddelen, want deze trekken vuil juist aan!

Rolluiken en vorst

Wanneer het vriest moet u extra voorzichtig zijn met uw rolluiken. U moet zeker weten dat de lamellen niet vastgevroen zijn. Als ze vastgevroren zijn en u opent ze is er een kans op beschadiging. Heeft u nog vragen over het onderhoud of over het schoonmaken van uw rolluiken? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Ook interessant voor u

5 handige Somfy onderdelen die u zeker nog niet kende
Somfy is een innovatief bedrijf dat zich inzet de veiligheid in uw huis te verbeteren en u een veiliger gevoel te geven. Dit doen ze...
lees verder >
Rolluiken schoonmaken
Rolluiken kunnen in de loop der jaren behoorlijk vies worden. Zeker als u ze niet regelmatig reinigt. Dat is natuurlijk zonde, want u wilt zo...
lees verder >
De geplisseerde hordeur is je vriend in de zomer!
Niets vervelender in de zomer zijn insecten in uw huis. Als het lekker weer is, wilt u natuurlijk lekker de ramen en deuren wijd open...
lees verder >